הדפס

הפוסט הזה הוא חגיגי במיוחד. לרגל שבועות שתיכף פה, Home in Style מאחד כוחות עם שני בלוגים אהובים בתחום הקולינריה: “בצק אלים” של מאיה מרום, האחת והיחידה שמסוגלת ללמד גם שמאליים לבשל, ו”מתכוניישן” של הצלמת דנייה ויינר והסטייליסטית דיאנה לינדר, שהופכות כל מנה לחגיגה לעיניים. כל זה כדי להביא לכם הפקה מיוחדת של כל טוב. בתפריט החגיגי תמצאו שלשה מתכונים הכוללים עלי גפן ממולאים של אמא (נוסח טורקיה). אחד המאכלים האהובים עליי מבית. בניצה, של מתכוניישן, מאפה בלקני מבצק פילו במילוי גבינות ותרד, וקינוח הורס: פנה קוטה מרשמלואית למאותגרי ג’לטין של מאיה מבצק אלים (וכמובן שנרשם לה עליו פטנט).

עלי גפן של אמא

אז נפגשנו אצלי על הבלקון, כשכל אחת הוציאה בהתלהבות את המצרכים, המתכונים וסודות המקצוע. על קפה ועוגיות, בין נישנוש לנישנוש, הרכיבו לנו דניה ודיאנה סט צילומים שלא היה מבייש אף גרסה של אליזבת לפייב או’קלוק טי. האמת היא שרצינו לסחוף אתכם לפטיש הכחול-לבן שמשותף לכולנו, ולא הייתה מאושרת ממני להשתמש בכלים האהובים האלה, בצירוף הבדים המקסימים של BIGGIE BEST שהתאימו ממש כמו כפפה לספל.

שולחן חגיגי לשבועות

כל שנה אני מציקה לאמא שלי מחדש לגבי המתכון לעלי הגפן ורוטב הגבינות הטעים כל כך, ואף שנה אני לא זוכרת איך מכינים אותו. הפעם רשמתי בשביל כולנו, ותרשמו גם אתם שלא יילך לאיבוד. את עלי הגפן יש לקנות טריים כמובן. ניתן להשיג אותם בשווקים עם תחילת קציר הענבים בחודש מאי. רצוי לבחור עלים בינוניים, לא גדולים (כי הם קשים ללעיסה). 1/2 ק”ג עלים מספיקים ל 6-8 מנות. אם קניתם כמות גדולה ותרצו לשמור בהקפאה, יש לרחוץ את העלים, לייבש, לפזר עליהם מעט מלח ולעטפם בניילון. ניתן להקפיא עד כחודשיים.

המצרכים:

1/2 ק”ג עלי גפן טריים
1-2 כוסות אורז נקי ושטוף (לא מבושל)
1 בצל חתוך דק
חופן נענע קצוצה
חופן שמיר קצוץ
40 גרם מרגרינה רכה (בין שליש לחצי חבילה)
קורט מלח, פלפל וכורכום
1/2 כוס שמן קנולה

הוראות הכנה:

רוחצים את העלים היטב, קוטמים להם את הצ’ופצ’יק ומניחים אותם בקערה/סיר מים רותחים לחליטה של כמה דקות. בינתיים מרכיבים את תערובת המילוי מכל המרכיבים מעלה, וכשהעלים רכים, מוציאים אחד, אחד וממלאים בצורת מעטפה ריבועית. בסיר גדול מניחים מספר עלים פרוסים בתחתית, ועליו מתחילים לסדר בצורה מעגלית את העלים הממולאים. מניחים אותם צמודים עם הצד הפתוח כלפי מטה. בסיום סידור כל העלים הממולאים (עד 3/4 סיר כי הם מתנפחים), שופכים 1/2 כוס שמן מעל ומים עד לכדי כיסוי העלים, ומניחים צלחת הפוכה על העלים כדי שלא יתפרקו בבישול. מבשלים על אש גדולה עד לרתיחה ראשונה, ומנמיכים את האש לכ- 40 דקות נוספות של בישול. מידי פעם מוסיפים מים, עד שהאורז בתוך העלים מוכן. העלים מתנפחים ומכפילים כמעט את גדלם.

הרוטב:

הרוטב של אמא הוא תערובת של קופסת גבינה לבנה 5-9% (עדיף 9), 1 גביע יוגורט ו1/2 כוס מים קרים, מעורבבים בהדרגה  וממליחים. הרוטב צריך להיות יחסית דליל ומזכיר ריויון. העצלנים יכולים להשתמש בריויון, אם כי הרוטב של אמא יותר עשיר.

מומלץ להגיש:

ניתן להגיש את המנה חמה או קרה. אצלנו מגישים את העלים הממולאים (חמים) בצלחת עמוקה, שופכים רוטב לבן מעל (קר), זרזיף שמן זית מעל, ושן או שתיים של שום כתוש. ביס מזה הוא בשבילי מהות המשפט “ארץ זבת חלב ודבש” וגעגוע לסבא וסבתא שכבר לא פה.

להמשך המתכונים כנסו ללינקים המופיעים מעלה. חג שמח!

בניצה של “מתכוניישן”, מאפה פילו, גבינות ותרד
פנה קוטה בטעם מרשמלו של “בצק אלים”

צילומים: דניה ויינר    |    סטיילינג: דיאנה לינדר   |    כלי הגשה, טקסטיל ואירוח: רוני דה ליידה