בשבילי ראש השנה מסמל את בוא הסתיו והחורף, העונות האהובות עליי בשנה. השנה, אני מארחת אצלי כ- 14 איש לארוחת החג, והתפריט שבחרתי כולל בתוכו מאכלים קצת חורפיים. אולי אם אבשל חורף, הוא כבר יגיע. אצלנו כל אחד מכין משהו, וכך עבודת האירוח קלה יותר ומגוונת. שמים הכל על השולחן וכל אחד טועם מהכל ולוקח מה שהוא אוהב (ומה שאימא שלי דוחפת לו בכוח), ואם נשאר לו אויר לנשום, דוחפים לו עוד קצת. הנה לכם תפריט הארוחה, ומתכונים אהובים כדי לקבל השראה.

לבבות ארטישוק ממולאים בבשר, תמונה דן לב מתוך אתר nrg
לבבות ארטישוק ממולאים בבשר, תמונה: דן לב מתוך אתר nrg

מנות ראשונות

לבבות ארטישוק ממולאים בשר טחון ברוטב לימון
דג נסיכת הנילוס ברוטב פיקנטי
סלט ירוק, עגבניות שרי, בצל סגול ואגוזי פקאן ברוטב הדרים

מנות עיקריות

צלי בקר ברוטב ערמונים
צלי עוף בלימון ושרי (ברנדי)

תוספות

תפוחי אדמה ובצלי שלוט צלויים בגריל
אספרגוס ברוטב הולנדז
אורז לבן עם שקדים קלויים
שעועית ירוקה ברוטב עגבניות

קינוח

טארט פירות יער
עוגת מוס שוקולד לבן ונוגט

צלי בקר ברוטב ערמונים,  תמונה מאתר bbcgoodfood.com
צלי בקר ברוטב ערמונים, תמונה מאתר bbcgoodfood.com

לבבות ארטישוק ממולאים בשר טחון ברוטב לימון (מתכון של אמא)

החומרים ל-8-6 מנות כ-18 ממולאים:

800 גרם תחתיות ארטישוק מנוקות (אפשר להשתמש ב-2 שקיות של תחתיות קפואות) 
למלית: 
500 גרם בשר בקר טחון 
1 בצל קטן, קלוף וקצוץ דק 
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
1 ביצה 
מלח, פלפל שחור, גרוס 

לרוטב: 
1/4 כוס שמן זית 
1 בצל בינוני, קצוץ דק 
2 גזרים קלופים, חתוכים לקוביות קטנות 
2 גבעולי סלרי, חתוכים לקוביות קטנות 
1 כוס מים 
1/2 כוס יין לבן יבש 
מלח, פלפל שחור, גרוס 
לטיגון: 
1/3 כוס קמח 
1/3 כוס שמן קנולה 
מיץ לימון להגשה (לא חובה) 

ההכנה: 
1. לממולאים: מערבבים את כל חומרי המלית בקערה. ממלאים את תחתיות הארטישוק תוך יצירת גבעה קטנה של מלית, מהדקים היטב וטובלים את הצד הממולא בקמח.

2. מחממים שמן במחבת על להבה בינונית, מניחים את הממולאים כשצידם המקומח כלפי המחבת ומטגנים כ-2 דקות עד הזהבה. 

3. לרוטב: מחממים סיר רחב ושטוח על להבה בינונית, מוסיפים שמן, בצל, גזר וסלרי ומאדים כ-10 דקות תוך כדי בחישה עד התרככות. 

4. מוסיפים מים, יין, מלח ופלפל ומביאים לרתיחה (מפלס הנוזלים בסיר צריך להיות בגובה של כ-1/2 1 ס”מ, במידה והוא נמוך מכך מוסיפים מעט מים). 

5. מסדרים את הממולאים בסיר הרוטב, כשצד המלית פונה כלפי מעלה, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים כחצי שעה בסיר מכוסה. 
לפני ההגשה מומלץ לסחוט מעט מיץ לימון על הממולאים.

צלי בקר ברוטב ערמונים

2 ק”ג בשר כתף רזה לצלי פרוס תבול במעט קמח
1 בצל גדול חתוך לרצועות
2 גבעולי עלי טימין מיובשים
2-3 כוסות ציר בקר או 2 קוביות תיבול בשר צלי
3-4 גזרים חתוכים לשלישים
1/2 בקבוק יין אדום
שמן זית
500 גרם ערמונים בואקום (שתי חבילות)

בסיר גדול וכבד מחממים את השמן וסוגרים את הבשר המקומח מכל הצדדים. מוסיפים את רצועות הבצל ומטגנים להשחמה. מוסיפים את הטימין, היין, ציר הבקר (או קוביות התיבול עם מים), מערבבים ומביאים להרתחה ללא מכסה. לאחר הרתיחה, מורידים את האש, מכסים את הסיר ומניחים להתבשל כשעה. לאחר שעה, מוסיפים את הגזרים והערמונים, מערבבים, ממלחים ומפלפלים ומבשלים שעה עד שעה וחצי נוספות. יאמי.

טראט פירות יער מרענן אחרי ארוחה כבדה
טראט פירות יער מרענן אחרי ארוחה כבדה

טארט פירות יער

טארט מקסים ומרהיב של רוני ונציה. מצאתי ב- YNET ובא לי לנסות.

המרכיבים:

לבצק:

2 כוסות קמח

3 כפות סוכר

1/8 כפית מלח

175 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות

1 ביצה

3 כפות מי קרח

לקרם פטיסייר:

1/2 1 כוסות חלב

4 חלמונים

6 כפות סוכר שטוחות

1/3 כוס +1/2 1 כפות קמח

1 כפית תמצית וניל

3 כפות חמאה חתוכה לקוביות, בטמפרטורת החדר

כ-600 גרם פירות יער טריים (אפשר גם פרוסות של מבחר פירות העונה)

הכלים: תבנית לטארט (רצוי עם תחתית מתפרקת) בקוטר 28 ס”מ, משומנת

אופן ההכנה


  1. הבצק: במיכל מעבד מזון שמים את הקמח, הסוכר והמלח ומערבבים לתערובת אחידה. מוסיפים את החמאה ומעבדים בתנועות “הפסק-הפעל” עד לקבלת תערובת של פירורים בגודל אפונה. מערבבים את הביצה עם המים ויוצקים למעבד בעודו פועל. מעבדים קלות רק עד לקבלת תערובת של גושי בצק גדולים.
  2. מעצבים את הבצק לכדור, משטחים לעיגול, עוטפים ומקררים במקרר 30 דקות.
  3. מעל משטח מקומח מרדדים את הבצק לעלה בעובי 3 מ”מ, ומרפדים בו את התבנית והשוליים. דוקרים את הבצק במזלג, עוטפים ומקררים 30 דקות במקרר.
  4. מחממים את התנור לחום בינוני (180 מעלות).
  5. מכסים את הבצק בנייר אפייה ושמים מעליו שעועית יבשה. אופים כ-30 דקות עד שהבצק בצבע זהוב-שחום. מסירים את הנייר והשעועית ומצננים על רשת.
  6. קרם פטיסייר: שמים את החלב בסיר בינוני ומביאים לרתיחה.
  7. בקערה בינונית מקציפים את החלמונים עם הסוכר במקצף ידני לתערובת סמיכה ובהירה, מוסיפים את הקמח ומערבבים.
  8. יוצקים את החלב החם בהדרגה על תערובת החלמונים תוך עירבוב רצוף. מחזירים את התערובת לסיר ומבשלים על להבה נמוכה תוך עירבוב רצוף במקצף ידני, עד שהקרם מסמיך ומגיע לסף רתיחה (יש להיזהר שלא לבשל אותו על להבה גבוהה מדי, כי אז החלמונים ייקרשו). מסירים מהאש.
  9. מוסיפים את הווניל ומוסיפים את החמאה בהדרגה תוך כדי עירבוב (אם נוצרים גושים, מסננים את הקרם).
  10. משטחים את הקרם בתבנית פיירקס, לצינון מהיר. מכסים מיד ביריעת ניילון שמצמידים על הקרם עצמו (כדי שלא יווצר קרום). מקררים במקרר.
  11. הרכבת הטארט: סמוך לזמן ההגשה משטחים את קרם הפטיסיאר מעל לבצק. מפזרים את הפירות מעל הקרם ושומרים במקרר עד לזמן ההגשה. הטארט נשמר עד יומיים במקרר.
עוגת מוס שוקולד לבן ונוגט
עוגת מוס שוקולד לבן ונוגט

עוגת מוס שוקולד לבן וקרם נוגט (של ניקי) – כי חייבים שוקולד לשנה החדשה!

גם את זה מצאתי באינטרנט. נשמע ונראה טעים ביותר.

תבנית 24

בסיס:
150 ג` פתי בר טחון
100 חמאה מומסת
2 כפות סוכר חום

מוס שוקולד לבן- נוגט:
130 ג` שוקולד לבן
1/3 כוס חלב
2 כפות גדושות ממרח נוגט (השחר העולה)
2 כפיות ג`לטין
3 כפות חלב
500 מ”ל שמנת מתוקה

גנאש לציפוי:
150 ג` שוקולד מריר
150 ג` שמנת מתוקה
כף ליקר שוקולד

הכנה:

1. לערבב את מצרכי הבסיס, לשטח בתבנית ולהקפיא.

2. המסת ג`לטין: להעביר את הג`לטין לקערה+3 כפות חלב,להניח בצד ל 10 דקות,

3. אחרי 10 דקות להכניס למיקרו ל30 שניות.

4. להמיס שוקולד וחלב לתערובת חלקה, לצנן מעט. להוסיף נוגט לשוקולד,
לערבב לתערובת חלקה. להוסיף את הג`לטין לתערובת השוקולד.

5. להקציף את השמנת המתוקה, לקפל את תערובת השוקולד לקצפת.
לצקת את תערובת השוקולד על הבסיס, להקפיא לשעה.