עוד לא הספקנו להרגע מהסטריית החגים וההתארגנות לחופשת הקיץ, וכבר נפלה עלינו גזרה חדשה. צריכים לפנות את הבית. בעידן של בועת נדל”ן מטורפת, אנו עומדים חסרי סיכוי למצוא בית במחיר שפוי. המירוץ מתחיל, והספירה לאחור נושפת בעורפנו. בין כל הלחץ לחפש בית חלופי, לקחתי את עצמי לשיחה וחזרתי לשיטת “הרשימות”, שתוציא לי לחץ מהגוף ותכניס לי פרופורציה לחיים. אז מה היה לנו שם?

1. חיפוש בית הוא משימה לא קלה. אין ברירה, אלא להסתער על לוחות המודעות והעיתונים, וכן, אין מה לעשות, גם על משרדי התיווך המקומיים. לצערי, היום כל פיסת נכס ראויה למגורים נמצאת בדיוק בידיים שלהם. מעבר לכך, כל פרסום בפייסבוק, לינקדאין, לוח מודעות במכולת , בין שכנים וחברים, בעבודה ועוד, יכול רק להועיל. שאלו את כ-ו-ל-ם! כן, אפילו את האיש מהניקוי יבש. הם יודעים הכל.
2. לאחר הגדרת התקציב לשכ”ד או קנייה, בידקו היטב כל נכס שאתם רואים. שאלו המון שאלות, אל תתביישו. מהן הוצאות הארנונה, הועד וכו’. האם צריך להשקיע בדירה, דוד שמש/חשמל, מזגן, כיווני אויר, אור טבעי, מקומות איחסון, חנייה, שכנים, רעש, גני ילדים, בתי ספר, מכולת שכונתית, זמינות לתחבורה ציבורית, קרבה למקום העבודה (חשבו הוצאות דלק). בקיצור, כל הדברים שאתם לא יכולים לחיות בלי. עשו רשימת תקציב של כל מה שתצטרכו להשקיע בדירה (כולל תיווך, אם יש) ובדקו אם משתלם לכם לקחת את הנכס.
3. חתימת חוזה – הקפידו לקרוא את השורות הקטנות ותנו דגש לערבויות, הודעת פינוי מוקדמת, אופציה לשנה נוספת (אם אתם מחפשים לטווח ארוך), התחייבויות השוכרים וכל דבר שנופל עליכם בסוף היום. אם מצאתם את הנכס דרך תיווך, נהלו משא ומתן על עלות התיווך, שהיא עלות של חודש שכ”ד + מע”מ. העלויות המוטרפות בשוק עברו כל פרופורציה. הורידו מחירים והתווכחו תמיד. בקשו עותק מהחוזה חתום גם על ידי הצד המשכיר. כמובן שאם מדובר ברכישת נכס, יש לקחת בחשבון עלויות עו”ד, מיסים נוספים וכו’, אבל זה כבר נושא לפוסט אחר.
4. בשעה טובה ומוצלחת מצאתם בית ויש כבר תאריך יעד למעבר. כאן מתחילה הספירה לאחור, ורשימה יכולה ממש לעזור. נהלו יומן עם תאריכים או צ’קליסט למעבר, וקחו בחשבון מתי תצטרכו לארוז, לנקות/לצבוע/להדביר ולסדר הכל בבית החדש. הזמנת טכנאים לאחר המעבר גם היא מטלה בסיסית וצריך להקדיש לכל הסיפור כשבוע ימים פנוי. רצוי לקחת חופש מהעבודה מראש. אם אתם עם ילדים, יש להתארגן לרישום לבתי ספר/גנים חדשים.
5. לאחר שריכזתם את כל חייכם לשבוע הקרוב על דף, החלו בסקר שוק של חברות הובלה. השוק היום מוצף במובילים שיקחו לכם בין 1,000-3,500 ש”ח על הובלה, תלוי בכמות התכולה, המרחק בין הבתים וקומות (מעלית או לא). שימו לב! חשוב לבחור חברה מקצועית המטפלת ברכושכם בכבוד, החל מעזרה באריזה ואספקת קרטונים, עטיפת פרטי ריהוט ואלקטרוניקה עדינים ועד לביטוח ההובלה. חשוב ביותר לקבל המלצות על המוביל. חיסכון של 200-300 ש”ח יכול לגרום לכם עוגמת נפש אדירה על נזקים בהמשך.

6. סקרי שוק תקפים לגבי כל בעלי המקצוע שתצטרכו להזמין בשבוע המעבר. טכנאים, מדבירים, מפעילי אינטרנט וכבלים וכו’. נצלו את המעבר לניהול משא ומתן על מה שאתם משלמים. שאלו את הספקים על מבצעים למעבר דירה ותתפלאו לגלות דברים שלא יספרו לכם סתם כך. לספקי התקשורת והכבלים יש להודיע מבעוד מועד על מעבר דירה. בשלב זה תצטרכו גם להזמין עוזרת מראש אם תרצו עזרה בניקיון הבית החדש. אל תחכו לרגע האחרון וסגרו את המחיר מראש.
7. הודעה על שינוי כתובת – לדואר ישראל שירות חדש המאפשר לכם להודיע פעם אחת בסניף הדואר על כתובתכם החדש, והוא כבר מודיע לכל הגופים עימם אתם קשורים על הכתובת החדשה.
8. התארגנו מבעוד מועד עם חומרי אריזה מתאימים. קרטונים תוכלו לבקש מחברת ההובלה או לאסוף בסופר/מכולת הקרובים. ניילון נצמד, גליל פצפץ, מסקינגטייפ איכותי, עיתונים, שקיות ניילון גדולות, סכין יפני / מספריים וטושים עבים לסימון הארגזים. שימו בצד שמיכות וסדינים ישנים לעטיפת ריהוט שביר או מוצרי אלקטרוניקה עדינים. הצטיידו גם במדבקות צבעוניות לסימון כבלים של מוצרי אלקטרוניקה ומחשב כדי שתוכלו לדעת לאן לחברם שוב כשתפרקו.
9. זמן האריזה הוא זמן טוב להפטר מכל מה שאגרתם שנים. כל מה שלא עשיתם בו שימוש בשנתיים האחרונות, שימו לזבל או לתרומה. השתדלו להפטר מחפצים כבדים או ריהוט בלוי שאולי הגיע הזמן לרענן. חשבו על עיצוב חדש ושונה לבית החדש. זוהי הזדמנות להתחדש עם כמה חפצים ולתת לוק חדש לביתכם. ארזו כל יום חדר אחד ואל תשאירו הכל לרגע האחרון. בזמן ההובלה עצמה, לוו את המובילים והיו עירניים לחפציכם האישיים במהלך ההעמסה והפריקה.

10. ערכת השרדות ללילה הראשון: ארזו לכם מספר דברים שתצטרכו בבית החדש בלילה הראשון. קרוב לודאי שתהיו הרוסים מהמעבר ולא יהיה לכם כוח לפרוק הכל או להתחיל לחפש בין הארגזים. בגדים לישון, תיק רחצה, מגבות, בגדים לבוקר החדש, מצעים נקיים, פנס, ערכת אוכל יבש ושתייה, רדיו, כלי עבודה, נורות להחלפה, כלים חד פעמיים, נייר טואלט, צעצועים לילדים/לבעלי חיים, אוכל לחיות (אם יש), שקיות אשפה ותרופות SOS. רצוי לדאוג שחברים/משפחה או טייק-אווי יביאו לכם אוכל ביום המעבר. דאגו לשתייה מרובה לכם ולמובילים.

11. העברת בעלי חיים: מעבר לבית חדש בדרך כלל מלחיץ גם את החיות. קחו את החבר לסיבוב בשכונה החדשה פעם או פעמיים לפני המעבר. תנו לו להתרגל לסביבה, לריחות ולשאר החברים באזור. דאגו שתהיה לו פינה נוחה ובטוחה בבית החדש. ביום המעבר שריינו לו בייביסיטר מוכר, ולאחר שעברתם, הצמידו לו/ה שם וטלפון לקולר למקרה שלא ימצאו דרכם חזרה לבית החדש. הכלב/חתול יסרקו את הבית ויכירו את הסביבה החדשה בדרך שלהם. אם בלילה הראשון הם חסרי מנוחה, צמצמו להם את המרחב לחדר אחד, רצוי קרוב אליכם. הניחו לידם צעצוע מוכר ואת המיטה האהובה עליהם, ואוכל ומים במקום בולט שראו שהוא שם. השתדלו להוציא אותם לטיולים תכופים ביום יומיים הראשונים להקלת המתח.
12. קחו את הזמן וסדרו בקצב שלכם. אין טעם להלחץ, הכל יבוא על מקומו. השתדלו להזמין טכנאים לאותו היום עד כמה שניתן, אך לא באותה שעה. רצוי ללוות את הטכנאים ולתת תשומת לב למה שקורה בבית.
ועכשיו כשהכל במקום, התפרקדו על הספה עם כוס יין לבן צונן, הדליקו מוסיקה נעימה, ותנו לחלל החדש להספג אליכם פנימה עד שתרגישו שאתם סוף סוף בבית.
6 comments on עוברים דירה? 12 טיפים למעבר שפוי
פנינה זהר
מחשבות יוצרות מציאות לכן…… חישבו חיובי ורגוע גם בעומס הכי גדול ואז תגיעו לסיום הפרוייקט נינוחים ולא מרוטי עצבים.
כוס היין והמוסיקה אכן לעיניין אנחנו שוכחים לפנק עצמנו כשעומדות לפנינו מטלות גדולות.פנינה זהר
סמדר
תעברו באביב המובילים לא מזיעים, נחמדים, ובעלי מרץ וחיוניות…
גיא
תודה רבה על הטיפים! 🙂
גן ילדים בגבעתיים
האם יש עוד עצות? משהו לגבי חברות הכבלים??
חנה
יש לי חתול שמאוד קשור לבית שלו וגר בו כל חיוו ואנחנו לא יודעים כמה כדאי להעביר אותו..
Ronnie (author)
סורי חנה, לא מבינה בחתולים….כדאי להתייעץ עם “חתולאי”…
רוני