הימים הקרים מתגנבים אלינו אט אט, וזהו בדיוק הזמן בו אנו מארחים יותר, מעדיפים לשבת בבית במקום לצאת, ולהתפנק לנו על איזה כוס יין מול הטלויזיה. זה נכון שבארץ שתיית משקאות חריפים אינה פופולרית בתרבות האירוח שלנו, אבל בשאר העולם היא לגמרי ברורה וטבעית.  כשמגיע אורח, בדרך כלל מציעים לו משקה חריף ולא קפה. ארוחות ערב נפתחות בשתיית אפריטיף (משקה אלכוהולי קל אשר שותים לפני הארוחה, בד”כ בלווית זיתים או כיבוד קל), ובכלל הכי כיף לפתוח אירוח על “סמול טוק” בלווית משקה, לשבירת הקרח והעלאת מצב רוחם של האורחים. אז אולי כדאי שנאמץ לנו קצת מתרבות השתייה. כנסו ללמוד איך לעשות זאת בקלות אצלכם בבית.(סטיילינג וצילום שער:רוני דה ליידה)

זהו בדיוק הזמן בשנה להתארגן לנו עם בר משקאות ביתי, אשר יכלול מגוון משקאות למגוון טעמים מועדפים על אורחינו. קודם כל נצטרך לחשוב על פינה בבית בה נוכל להכיל את הבר. זו יכולה להיות כל עגלת הגשה מגניבה ממתכת או מעץ או פריט אחר אשר תעשו לו הסבה לצורך העניין. זו יכולה להיות שידה מעניינת, או חלק ממדפים בספרייה בסלון בה תפנו מקום. רצוי שהמקום יהיה אסתטי ומזמין, ואין ספק שכמה בקבוקי שתייה חריפה עם איבזור הולם יכניסו אופי לחלל המגורים שלכם.

אירוח בסגנון אירופאי  - בר משקאות ביתי
צילום: רוני דה ליידה
הבר יכול להיות נייד על עגלה מגניבה
או בפינה על שידה בסלון
בר נועז בשידת רטרו על קיר צהוב שאנחנו אוהבים

אז אחרי שהתארגנו על פינה, מה נצטרך? מן הסתם מגוון משקאות בסיסיים איתם ניתן להכין קוקטליים או להגיש משקה נקי, משקאות נלווים, מספר סטים של כוסות שתייה חריפה שהן חובה בכל בית. כמובן שיש כוסות מרשימות יותר שאפשר לרכוש בהמשך, אבל כל זאת בהתאם לתקציב ולמקום שברשותכם. עוד תזדקקו לשייקר, כפית ערבוב, פותחן יינות, כלי לקרח, מלקחיים, בלנדר חשמלי וסכין חדה לחיתוך פירות וקישוטים. מחיר כל כלי סביב ה 100-50 ש”ח.

השקיעו באיבזור שווה ומקורי. השוק הוא מקום טוב להתחיל בו.

משקאות חריפים

משקאות חריפים הם עסק יקר, אך מאחר ולכל אחד מאיתנו העדפה אחרת במשקאות, רצוי להחזיק מספר משקאות בסיסיים, העונים לרוב לטעם הכלל:

– רצוי מאוד להחזיק ארבעה סוגים של משקאות המכונים “לבנים”: וודקה, רום, ג’ין וטקילה. המשקאות הלבנים (יותר נכון שקופים) הם הבסיס לכל דבר, והם מכילים מעל 40% אלכוהול. רצוי שהמשקאות יהיו באיכות טובה וממותגים ידועים, למשל: לוודקה – “סמירנוף”, “אבסולוט” או “פינדלנדיה”, לג’ין – “גורדון” או “ביפיטר”, לרום – “קפטן מורגן” לבן או “בקרדי” וטקילה דוגמת “קווארבו גולד”. מחירים: וודקה – 60-50 שקל; ג’ין – 100 שקל; רום – 120-60 שקל, טקילה – 170 שקל.

– כדאי להחזיק לפחות שני סוגי וורמוט כמו “מרטיני” או “צינזאנו” לבן ויבש. וורמוט הוא יין שמתבלים בעשבי תיבול ומחזקים באלכוהול, והוא משמש כמרכיב בהרבה מאוד קוקטיילים. יתרון נוסף של משפחת המשקאות הזו הוא שהם אינם חזקים באלכוהול, ואפשר לשתות אותם מבלי לערבב עם משקאות אחרים. יש בהם לא מעט סטייל אירופי ומחיריהם הוא כ 80-50 שקל לבקבוק.

– ליקרים הם תוספי טעם מצוינים לקוקטיילים. יש ליקרים על בסיס תפוזים, קפה ועוד. הם מיועדים לאנשים שהוודקה אינה מחליקה מעדנות בגרונם. בנוסף, הם טובים כקינוח אחרי ארוחה כבדה. להעשרת הבר הביתי כדאי לקנות ליקרים איכותיים, אחד או שניים, לפי הטעם האישי: “אייריש קרים בייליס” – ליקר בטעם קפה או ליקר תפוזים דוגמת “קוואנטרו”. מחירים: ליקרים תוצרת הארץ כדוגמת סטוק יעלו כ-40-30 שקל; ליקרים תוצרת חוץ יעלו 200-150 שקל ואף יותר.

– אין בר שמכבד את עצמו ללא וויסקי. מעבר להיותו משקה פופולרי, הוויסקי הוא סוג של סמל סטטוס. מתאים מאוד לקוקטיילים חורפיים ומהווה את המסה העיקרית בכל בר מקצועי. מומלץ להחזיק שני סוגים של וויסקי: אחד בסיסי כדוגמת “ג’וני ווקר רד לייבל”, או וויסקי אירי דוגמת “הבושמילס”, להרמת כוסית או לערב עם חברים. מחירים: החל מ-400-130 שקל ועד עשרות אלפי שקלים לבקבוק. (טל חוטינר, מנהל מקצועי של חברת IBBL-SPIRIT)

הפכו שולחן נגרים לבר עץ מגניב בסגנון כפרי
תודו שזה פשוט הורס….

כוסות הגשה

אז איך נדע באיזה כוס מגישים מה? יש הרי מיליון סוגי כוסות. הוספתי לכם תרשים שיעשה לכם קצת סדר בבלגאן.
הבר אמור לשרת אנשים בעלי טעמים שונים עם העדפות מיוחדות. כדי שכולם יבואו על סיפוקם כדאי להחזיק מלאי מינימלי של הכוסות הבאות: 6 כוסות אולד פאשן – כוס רחבה ונמוכה, עדיף עגולה, למשקאות כמו וויסקי; 6 כוסות מרטיני משולשות – כוס על רגל דקה ומשולשת למעלה; 6 כוסות “היי בול” – כוס צרה וארוכה שמשמשת למשקאות כמו וודקה עם תפוזים, רום עם קולה ועוד; כוסית מידה או כוס שוט בנפח של 50 מ”ל – זו המידה המקובלת בערבוב קוקטיילים, מסייעת למדוד את הכמויות הנכונות לפי מתכוני הקוקטיילים השונים. מחירים: כוסות פשוטות 12-10 שקל לכוס. מעבר לכך, רצוי להחזיק גם סט תואם של כוסות יין כמובן.

רשימת סוגי הכוסות לפי המספור מופיעה בתחתית העמוד
בר חיצוני יפהפה שתוכנן מראש

מתכוני קוקטיילים

אז יש לנו את כל המרכיבים ביד. איך נדע מה הולך עם מה, כמה משקה נהוג למזוג לכל כוס, ומה רצוי להגיש בצד? אתם לא חייבים לרוץ לעשות קורס ברמנים, אם כי זו מתנה לא רעה בכלל, לו או לה. באתר המגניב “בקבוק” תוכלו לקרוא כתבות, מתכונים ומדריכים בנושא אלכוהול והגשתו. אל תשכחו כמובן לשים לב לפן העיצובי, למצוא מפיות מגניבות ואביזרי הגשה שווים, אותם לבטח תוכלו למצוא באתר הילולה.

בר ששולב בתוך ספרייה
ואחד נייד שניתן לארגן תוך כמה דקות על שולחן מתקפל עם מגש

סוגי כוסות שתייה

1. כוס היי בול – כוס ישרה וארוכה המכילה כמות של 330 מ”ל. בכוס זו מגישים את כל המשקאות הארוכים והמעורבבים, המכילים מנה של משקה חריף ומיץ למילוי הכוס.

2. כוס יין אדום – כוס המכילה לפחות 240 מ”ל, בגדלים וצורות שונות. כוס ליין אדום בד”כ יותר עגולה בתחתית ונמוכה. את הכוס המתאימה בוחרים לפי התקציב. יין מוזגים עד 2/3 מגודל הכוס על מנת לאפשר לאורח להריח את ארומת היין. (למי שרוצה לדעת מושגים בסיסים ביין).

3. כוס ויסקי – כוס ישרה ונמוכה המכילה כמות של 210 מ”ל. בכוס זו מגישים את המשקאות הנקיים (משקאות ללא כל תוספת), עם או בלי קרח. בד”כ כוס מאסיבית מזכוכית כבדה. לכוס ויסקי מוזגים מנה קצרה עד שליש מקיבולת הכוס.

4. כוס מרטיני – כוס משולשת המכילה 210 מ”ל, משמשת להגשת קוקטלים על בסיס שמנת, או קוקטלים על בסיס ורמוט, כמו מרטיני יבש או מנהטן. יש למלא את הכוס עד סופה. ניתן לקשט את הקוקטלים באביזרים שונים.

5. כוס שאט – כוס קטנה המוכרת יותר ככוס טקילה, היא מכילה 60 מ”ל ומשמשת להגשת משקאות נקיים ללא קרח, אותם שותים ב”שלוק” אחד כמו: וודקה קפואה, ליקר אפטר שוק או ייגרמייסטר. יש למלא את הכוס עד סופה.

6. כוס בירה – כוס צרה וארוכה המכילה עד 1/2 ליטר. ממלאים אותה עד סופה, כאשר המזיגה נעשית לדופן הכוס  על מנת לשמור על הקצף.

7. כוס אפריטיף/דג’סטיף – כוס קטנה עם רגל או בלי, המכילה עד 200 מ”ל ומתאימה להגשת משקאות אפריטיף (משקאות מעוררי תאבון לפני הארוחה, מכילה עד 3 “שאטים”) כמו קמפרי או שנפס, או להגשת דג’סטיף כמו גראפה, ליקר בייליס, שרי או ליקר לימונצ’לו. הדג’יסטיף הם משקאות קינוח לאחר הארוחה המסייעים בעיכול האוכל, מקור השם במילה Digest, עיכול. מידת הדג’יסטיף הוא בד”כ “שאט” או שניים.

8. כוס ברנדי – מוכרת בשמות “סניפטר” או “קוניאק”. לכוס צורת בלון והיא משמשת להגשת קוניאק וברנדי. ברנדי אפשר להגיש בין שליש כוס לחציה.

9. כוס יין לבן – כוסות היין הלבן בניגוד לאדום הינן מעט יותר גבוהות ופחות פתוחות. אין צורך ממשי לרכוש שני סוגים. ניתן להחליף כוס זו בכוס שמפניה ארוכה וצרה (“שמפניה פלוט”), אם אתם נוהגים לחגוג איתה לעיתים קרובות.

מתכון למוחיטו
אין מרענן כמו מוחיטו!
ואל תשכחו לפנק את הילדים באיזה שייק smoothie, שירגישו חלק מהעניין

הרכבת בר שכזה לוקחת זמן. הציוד והמשקאות יקרים ועדיף שתרכשו כל פעם חלק. התחילו עם הבסיסיים בלבד. אם כבר החלטתם להרכיב לכם כזה בר, אל תחסכו בכסף על משקאות ולכו על המותגים המוכרים והאיכותיים. ברוב חנויות כלי הבית תוכלו לרכוש סטים של כוסות משולבות לכמה משקאות יחד וכך תוכלו כל פעם להתחדש בסט אחר. את שאר האביזרים רכשו אונליין או חפשו מיוחדים בשוק. אלכוהול הוא סוגיה בת אלפי שנים סביבה נוח לשוחח, לסגור עיסקאות ואף לפתור מחלוקות. הכניסו מצברוח ואוירה לחייכם וארחו בסטייל!