“בים לבן קבוצת שחורים קוטפת, בשדה כותנה קוטפת כל היום…” זוכרים את השיר המעצבן הזה שלא הפסקנו לפזם כל היום כשהיינו קטנים? אז אצלי הוא תקוע עד היום. זה מצחיק איך לפעמים החיים הם גלגל שחוזר על עצמו בלי שבכלל נשים לב. רק כשהגעתי לשנות השלושים של חיי, נתגלה לי מידע על סבי, שכבר לא היה בחיים מאז שהייתי קטנה, שלמעשה היה סוחר בדים בצעירותו. ואני לא הבנתי מאיפה התשוקה הזו לטקסטיל… מסתבר שזה בגנים. כותנה מבחינתי היא הקרם דה-לה-קרם. היא מגיעה בהמון סוגים והיא לא זולה, למרות שהיא סך הכל צמח שקוטפים. מה יש בסם הלבן הזה שגורם לנו לישון כל כך טוב?

מצעי כותנה מעומלנים ומגוהצים, מסודרים בארון לפי משפחות

הכותנה הבסיסית שימשה שנים ליצירת חוטים ותפירת מצעים. ישנם מספר סוגי כותנה, והם מאופיינים בכמה רמות לפי טיב הסיבים שלה. זה נכון שמצעי כותנה הפכו למוצר יקר, וזה גם נכון שחלק גדול ממוצריה יש צורך לגהץ, ואף לעמלן, אבל כותנה היא מסוג הבדים ששומרים על ערכם שנים רבות. האיכותיים שביניהם נעימים למגע. מחממים בחורף ומצננים בקיץ. נושמים, סופגים זיעה, וגורמים לנו להרגיש פינוק מלטף. קצת כמו בבית של סבתא כשהיינו קטנים. חוטי כותנה מהסוג הארוך נחשבים לאיכותיים יותר, והסיבים הקצרים מחוספסים ולא נעימים.

מצעי סאטן לבנים

אז איך בוחרים מצעים?

הדברים החשובים בבחירת מצעים הם הבאים:

– איכות החוט/חומרי הגלם (Thread) – משם הכל מתחיל (ישנם בדי מצעים העשויים מחוט גרוע, שגם באריגה של 200 TC אינם נעימים!)

– אופן אריגת הבד (The Weave)

– מספר החוטים הארוגים יחד בתוך ס”מ רבוע – צפיפות הבד (Thread Count)

– כל קישוט דקורטיבי הנוסף למצעים כמו תכים מיוחדים, רקמה, וולן, עבודת יד וכו’.

מצעי כותנה איכותית עם רקמות בסגנון וינטייג’
עם קישוטי וולן
או עם עיטור פס סאטן

בדרך כלל מצעים עם איכות חוט טובה וצפיפות מעל 200 TC נחשבים לטובים. החוטים עמידים יותר בכביסות, מתכבסים יותר טוב ונעימים למגע. הם מחזיקים שנים ושומרים על צבעם וגמישותם. גם אופן האריגה והגימורים חשובים מאוד ומשמעותיים למראה הסופי של המצעים והרגשתם במגע עם הגוף. לחלק מהמדינות התמחויות שונות בתחומי הטקסטיל. ארצות מסוימות כמו במזרח אירופה ובאנגליה, אומנות הרקמות והקישוטים אופייניות בתחום והן מתמחות בכך. הכותנה המצרית לדוגמה, גדלה אמנם במצרים, אבל הפינישים הכל כך מעודנים נעשים דוקא באיטליה.

כותנה מצרית פרקל עם גימור פס סאטן. צפיפות בד של 400 TC

כותנה מצרית

מוגדרת כאחת מהאיכותיות (והיקרות!) ביותר. זמן גידולה ארוך יותר וסיביה ארוכים, חזקים ונעימים. המצרים היו מיומנים במיוחד באריגה, ויש המתייחסים אליהם כאל ממציאי האריגה. בד כותנה מצרית הצטיין בצפיפות החוטים ועדינות העבודה, והיה למפורסם בכל העולם העתיק.

כותנה סרוקה (פרקל)

תהליך “סירוק” סיבי הכותנה מסנן מתוכה את הסיבים הקצרים, הלא טובים, ומשאיר רק את הארוכים. התהליך מאריך את חיי הכותנה בכביסה, את איכויות ההדפסה עליה כך שהצבעים יציבים יותר וחיים יותר ואינם דוהים. היא עוברת תהליך אשפרה בציוד איכותי האמור להאריך את  חייה, כמו כן, אינה מתכווצת בכביסה. עמידה ונעימה למגע. בד כותנה סרוקה יהיה תמיד במינימום צפיפות של 180 (TC (Thread Count.

סאטן

אריגת בד הסאטן נעשית בצפיפות גבוהה מאוד של 300 TC ומעלה, החוטים נארגים בזוית ולא בצורה ישרה.

פוליאסטר/כותנה

בימינו העסוקים שונאי הגיהוץ יעדיפו מצעים בהרכב כותנה-פוליאסטר משולב 50-50% או 40-60%. הכותנה משולבת עם חומר פוליאסטר סרוק המונע קימטוט הבד. יש להזהר מהרכב זה. לעיתים אחרי כביסה או שתיים הוא נראה מסמורטט.

מצעי וואפל, נעימים בעיקר בקיץ
מגבת וואפל עם רקמת עלי לבנדר
כיסוי מיטה מבד כותנה ג’קארד לבן בדוגמת פרחים

וואפל

אריגת בד הוואפל מזכירה את ריבועי הוואפל שאנו אוכלים, ועל כן שמו. הוא מגיע לרוב בציפיות לכריות, במגבות ידיים או מטבח, או בכיסויי מיטה עדינים.

ג’אקרד

סוג אריגה המקנה טקסטורה תלת מיימדית לבד. לרוב פרחים, משבצות או פסים. הדוגמה תראה בתוך הבד עצמו בהבדלי גובה. לרוב יגיע עם הבדל מאט וסאטן בדי הג’אקרד מגיעים בצפיפות חוט גבוהה של 300 TC ומעלה.

מצעי פשתן איכותיים מתוך קולקצית הטקסטיל של Restoration Hardware

פשתן

אחד מחומרי הגלם הנחשבים והיקרים ביותר ליצירת מצעים. הוא משוחרר, נופל ונושם ו”נשפך” ברכות על הגוף. אריגתו פתוחה ונעימה. הוא כולא את האויר בקיץ ומחמם ונעים בחורף. סיביו חזקים פי 2-3 מסיבי הכותנה. צפיפות החוט שלו תהיה תמיד יותר נמוכה מזו של הכותנה מפאת אופי הבד, אך הוא עדיין נחשב יוקרתי מאוד מבין בדי המצעים. כשהוא חדש או מכובס הוא יכול להרגיש מחוספס וקשה, אך אחרי שימוש הופך רך ונעים למגע וקמטיו מוסיפים לו אופי וקסם. אם התרגלתם לישון במצעי פשתן אמיתיים, לעולם לא תחזרו למשהו אחר!

שימור מצעי כותנה לבנים

מצעי כותנה לבנה יש לכבס לפי הוראות היצרן, בדרך כלל בחום של 30-60 מעלות ולייבש בצל. רצוי להשתמש באבקה “לכביסה לבנה” על מנת לשמור על הלובן, ולהמנע מייבוש בשמש הגורמת להצהבתם. רצוי לאחסן כשהם יבשים לגמרי, מקופלים ומגוהצים, בארון מוצל, ללא אבק. ניתן לסדר כל סט בתוך אחת מהציפיות שלו ולקשור לכל חדר סרטים בצבע אחר על מנת לזהותם בארון. שמיכות וכריות יש לנקות במכבסה כל 6 חודשים, ואם יש אפשרות, מומלץ לשים עליהם מגן כרית ומזרן. למי שאוהב ניחוחות, מומלץ לאחסן את המצעים עם ריח לבנדר לארון, המגן גם מפני מזיקים ועש. תוכלו גם לרכוש ספריי ריח ולרסס מעט מעל הכר קצת לפני השינה, לשינה ערבה יותר וחלומות פז!

מגבות מכותנה איכותית תמיד תהיינה גבוהות וצפופות
ככל שהסיבים גבוהים יותר, כך היא תספוג יותר טוב

מגבות

גם מגבות עשויות מכותנה. מגבת כבדה = מגבת איכותית. מגבת עבה מכותנה סרוקה שבה הלולאות צפופות וגבוהות ככל האפשר נחשבת לטובה. ככל שהמגבת שטוחה יותר, כך כמות החוטים בה נמוכה יותר וכושר הספיגה שלה גרוע.

בהמשך אביא כתבות נוספות בנושא המלצות לסידור מיטה, גדלי מצעים וסוגי רקמות. המשיכו לעקוב!

נחתום הפעם בסרטון קצר של Pottery Barn המראה סידור מיטה הדור בכמה דקות, עם סטייליסט הבית שלהם, Steven Whitehead. לאלה מכם שפיספסו את הפוסט על חופשתי בפרובאנס מוזמנים להכנס ולהתענג על התמונות. מאחלת לכם המשך שבוע מוצלח ושנה טובה!