בימים שכאלה, חצי קיץ-קמצוץ חורף, חצי מלחמה-טרום-שלום, נראה שאחת הנחמות שנותרו לנו בעולם הזה היא אוכל. אוכל של חורף, שאמור להגיע, אבל יצא לסידורים ותיכף ישוב. באוכל החורף שלי מככב לו הסלק, והוא ועוד כמה חברים שלו הביאו אותי אל מפתן הבלוג המקסים של לימור תירוש. אחרי פגישה עם לימור, קנקן תה והמון נוסטלגיה, הגעתי למסקנה שפוסט אחד לא יספיק לי לספר לכם על הבחורה המוכשרת הזו. אז הנה הפוסט הראשון הכולל מתכונים יצירתיים עם סלק, ממטבחה (השווה ביותר) של לימור. בפוסט הבא, תזכו להצצה אל הבית המדהים שלה ביפו. כנסו.

מטעמים עם סלק לימי החורף. מתכון וצילום: לימור תירוש

את השם "לימור תירוש" הכרתי תמיד ממדור האוכל במוסף "גלריה" של עיתון הארץ. היא כותבת למדור יום שישי מזה שנתיים, שלשה מתכונים בשבוע, אותם היא הוגה, מבשלת ומצלמת לגמרי לבד. שמחתי לשמוע שאני לא הפריקית היחידה שעושה הכל בעצמה, אבל זה כנראה אופי. אל הבישול הגיעה לימור ממש במקרה אחרי קריירה מצליחה בתחום העסקים, כאשר אמה חלתה והיא ניסתה (ללא הצלחה מרובה) לבשל לה מטעמים כדי שתעלה במשקל ותחלים. היא התאהבה בתחושת הרוגע והשקט שמשרה יצירת הבישול והחליטה להתמסר כולה. במהלך שליחויות לחו"ל למדה לימור את רזי המקצוע בבתי הספר המובילים בעולם לבישול, ביניהם ה- Leith Cooking School בלונדון, ה- Migros School בציריך, וה- Ritz Escoffier School, וה- Cordon Bleu בפריז. אין מה לומר, הבחורה יסודית.

היא חזרה ארצה עם המון ידע וים כישרון, והחלה דרכה בניסויים קולינריים שמהר מאוד הפכו למקצוע מרתק. כיום היא חולקת את זמנה וביתה המדהים באירוח אירועי גורמה, סדנאות בישול, מדור אוכל ובלוג בישול. אירועי הגורמה שלה כוללים אירוח סעודות משתה מוקפדות במיוחד, הנערכות בביתה השוכן על קו חופה של יפו העתיקה וצופה אל הים. הרהיטים, כלי ההגשה והאוכל העתיקים, המנות ובעצם הכל,  הוא בגדר 'הוט קוטור' ובהחלט אינו להמונים.

אם אהבתם את המתכונים של לימור, תוכלו להצטרף לאחת מהסדנאות שהיא עורכת בביתה. הסדנאות מיועדות ל8-12 איש, המתקבצים סביב שולחן המטבח המדהים שלה, אוכלים ארוחת בוקר מפנקת, וצופים בה מכינה ארוחה לפי תפריט נבחר. בתום הבישול נהנים מהמטעמים, ומנוף מרהיב אל הים.

אני הולכת לנסות את המתכונים הבאים, הם נראים לי טעימים בטירוף. קניתי ערימות של סלק. נראה מה ייצא.

סלק ואורז מלא. מתכון וצילום: לימור תירוש
מגרה בטירוף! צילום: לימור תירוש

אורז מלא וסלק

 חומרים (4-6 מנות)

2 סלקים בינוניים קלופים
2 כפות שמן זית
2 שיני שום קצוצות
8 גבעולי בצל ירוק קצוצים כולל החלק הירוק
חצי כוס יין לבן
כפית מלח
כפית פלפל שחור
כף סוכר
3 כוסות אורז מלא מבושל (מ 3/4 כוס אורז לא מבושל)
חצי כוס פרמזן מגורר
כף מיץ לימון
הכנה
מגררים סלקים על פומפייה או בדיסק הגרור של מעבד מזון. במחבת עמוקה או ווק מוזגים שמן זית ומטגנים על להבה בינונית את השום וחצי מכמות הבצל הירוק למשך שתי דקות. מוסיפים סלקים ומטגנים תוך ערבוב חמש דקות. מוסיפים יין לבן ותבלינים ומבשלים חמש דקות נוספות. מוסיפים אורז מבושל, פרמזן ולימון ומטגנים תוך ערבוב מתמיד חמש דקות נוספות. מוסיפים את הבצל הירוק, מערבבים, מתקנים תיבול ומגישים.
סלקים ממולאים. יצירת אומנות. מתכון וצילום: לימור תירוש
צבע מלכות! צילום: לימור תירוש
סלקים ממולאים בשר ובורגול ברוטב תרכיז רימונים

חומרים (לכ-10 מנות)

17-20 סלקים קטנים
2 בצלים קצוצים
2 כפות שמן
חצי כוס בורגול עבה שטוף היטב
חצי קילו בשר בקר טחון
2 כפות צנובר קלוי
2 כפות רכז רימונים
כפית מלח
כפית פלפל
חצי כפית פלפל אנגלי
לקציצות:
ביצה
רבע כוס פרורי לחם
לרוטב:
כוס וחצי מים
רבע כוס (60 מ"ל) מיץ לימון טרי
כף מיץ רימונים
6 שיני שום קלופות וחצויות
כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
קורט קינמון
חצי כפית סוכר
חצי כוס עלי בזיליקום
שלושת רבעי כוס שמנת מתוקה או 3 כפות טחינה גולמית מהולות בשלושת רבעי מים רותחים
הכנה
שוטפים בעדינות את הסלקים, משאירים 3 ס"מ מהגבעולים והשורש. נמנעים מלקטום אותם. מניחים את הסלקים בסיר רחב, מוזגים מים לגובה של 2 ס"מ, מכסים, מרתיחים ומבשלים 20-30 דקות. בודקים: נועצים קיסם ומוודאים שהוא נכנס בקלות, תוך התנגדות קלה. יש להימנע מבישול יתר. מכבים ומצננים בתוך הסיר המכוסה. לאחר הצינון קולפים תחת ברז המים, רצוי עם כפפות גומי למניעת כתמים. מיישרים חלקם התחתון של הסלקים ליצירת משטח ישר (כך שיוכלו לעמוד ישר בסיר). קוטמים את ראש הסלק ליצירת מכסה (ניתן להשאיר את הגבעולים). בעזרת כף פריזייאן מרוקנים בעדינות את הסלקים. במחבת קטנה מטגנים בצלים עד שקיפות, מצננים. מערבבים בקערה את כל חומרי המלית. ממלאים את הסלקים ומכסים כל סלק בחלקו העליון. לאחר מילוי כל הסלקים מוסיפים למלית שנותרה ביצה ופרורי לחם, מערבבים ומשהים במקרר עשר דקות. מגלגלים לקציצות קטנות. בסיר רחב שנכנס לתנור, מניחים סלקים ממולאים, מניחים בניהם קציצות, מוזגים את חומרי הרוטב ומרתיחים. מבשלים מכוסה למשך 20 דקות תוך בעבוע בינוני. לא מערבבים. מחממים תנור ל 150 מעלות. מנערים מעט את הסיר, מפזרים עלי בזיליקום ושמנת מתוקה או טחינה מהולה במים ואופים מכוסה למשך 30 דקות.
סלק עם עדשים שחורות וטחינה. יאם. מתכון וצילום: לימור תירוש
סלט סלק, עדשים שחורות וטחינה גולמית

 חומרים (8 מנות)

4 סלקים בינוניים
חצי כוס עדשים שחורות, מושרות למשך שעתים במים
צרור כוסברה שטוף מיובש וקצוץ
2 כפות טחינה גולמית
רוטב:
כפית סוכר
חצי כפית מלח
חצי כפית פלפל שחור
רבע כפית כמון
גרידת לימון
שן שום קצוצה
רבע פלפל ירוק חריף קצוץ
גרידה ומיץ מחצי לימון (2 כפות)
2 כפיות חומץ
3 כפות שמן זית
הכנה
בסיר בינוני מבשלים עדשים עם 3 כוסות מים למשך 15-20 דקות, עד התרככות לרמת אל דנטה. נמנעים מבישול יתר. מסננים ושוטפים במים קרים. שוטפים בעדינות את הסלקים, משאירים 3 ס"מ מהגבעולים והשורש. נמנעים מלקטום אותם. מניחים את הסלקים בסיר רחב, מוזגים מים לגובה של 2 ס"מ, מכסים, מרתיחים ומבשלים 20-30 דקות. בודקים: נועצים קיסם ומוודאים שהוא נכנס בקלות, תוך התנגדות קלה. יש להימנע מבישול יתר. מכבים ומצננים בתוך הסיר המכוסה. לאחר הצינון קולפים תחת ברז המים, רצוי עם כפפות גומי למניעת כתמים וחותכים לשמיניות לאורך. מנערים את חומרי הרוטב בצנצנת. מערבבים בקערה סלקים, עדשים וכוסברה מוזגים רוטב, מערבבים ומעבירים לצלחת הגשה. מזליפים טחינה גולמית ומגישים.
עכשיו, אחרי שפתחנו את התאבון, מוזמנים גם להציץ לבית של האלופה הזו! שבוע מעולה שיהיה לכם.
הבית ברחוב הצדף. המשיכו לפוסט הבא.