הפוסט הבא מוקדש כולו באהבה לגברת הולנדית מקסימה שאני מניחה שחלקכם מכירים או נתקלתם בה. שמה דבי שוורץ, היא הפכה אהבה למקצוע,  והיא מתמחה באפיית עוגות קאפקייקס לארועים מיוחדים או סתם בשביל הכיף. את דבי הכרתי  דרך הבלוג, והיא כותבת אחד כזה בעצמה, אבל בעיקר היא הולנדית חביבה, עם אהבה דומה לשלי לסוסים, לעיצוב ולאוכל. דבי תורמת לנו מתכון  המשלב קאפקייקס יפהיפיים עם טעם הולנדי מובהק של עוגיות הספקולאס שאתם בטח מכירים. אם לא,  נעים מאוד! כנסו.

Dutch Speculaas Cupcakes

אולי זה לא הזמן הכי מתאים בשנה לכתוב על עוגיות הספקולאס המפורסמות, מאחר והן נאכלות בעיקר ב-6 לדצמבר עם חגיגות "Saint Nicholas Day" בהולנד. אבל אצלנו אוכלים אותם כל השנה, ולמי אכפת שעכשיו תיכף מאי. העוגיות השטוחות, בעלות מרקם ציורי וטעם אקזוטי נולדו לפני שנים רבות בהולנד ומקורן בבישופ זקן, עם שיער לבן וזקן ארוך, אשר הסתובב לפני מאות בשנים ברחבי הולנד וחילק מתנות לעניים. ניקולס הקדוש היה מספר אגדות לילדי הכפר העניים, בהן שזורות טחנות רוח, ספינות, וחיות כמו פילים וסוסים, ועל כן הם מצויירים בתבניות העוגיות הקטנות.

הגירסה ההולנדית לעוגיות ג'ינג'ר

מקור השם "ספקולאס" מגיע עם שלשה פירושים אפשריים. אחד מדבר על תרגום לטיני של המילה speculum, שפירושה מראה, ומתייחס לאובייקטים מהאגדות המוזכרות מעלה, אשר חרוטים בתבניות האפייה מעץ בהן מכינים את העוגיות, וכאשר שמים בהן את הבצק, משתקפים הציורים בבצק כמו מראה. הפירוש השני הוא מקור המילה Speculator, המתייחס לתפקידו של הבישופ, ניקולס הקדוש, והפירוש השלישי הוא תרגום המילה Specerij, תבלין בהולנדית.

עוגיה עם סיפור

המיוחד בעוגיות אלה, הוא תערובת תבלינים אקזוטית, המורכבת מקינמון, הל, ציפורן, ג'ינג'ר ואוגוז מוסקט.  שילוב התערובת עם קמח חיטה או שקדים, חמאה וסוכר חום, נותן להם טעם מיוחד ומרקם פריך. הורים וילדים חוגגים עם חברים ומשפחות כל 6 בדצמבר וטובלים עוגיות אלה בקפה או תה חם סביב השולחן.

אצלנו בבית, הספקולאס נטרפות כל השנה, וכשמתחילים אחת, ממש קשה לעצור. בארץ ניתן להשיג אותן במעדניות נבחרות כמו מעדני מזרע, טיב טעם ו- Spices. דבי שוורץ שהתגעגעה מאוד לימי בית הספר שלה, כשאמה הייתה מחכה לה עם עוגיות ספקולאס ותה חם בימי החורף הקרים, החליטה לשלב את טעמן האקזוטי של העוגיות עם הקאפקייקס שהיא כל כך אוהבת, והנה לכם המתכון.

לתערובת התבלינים המיוחדת של הספקולאס תצטרכו:

15 גרם קינמון טחון דק
2 גרם ציפורן טחון דק
2 גרם אגוז מוסקט טחון
1 גרם פלפל לבן טחון
1 גרם אברת ג'ינג'ר
1/2 גרם הל טחון דק

צריך להזהר עם התערובת כי היא מאוד דומיננטית

להכנת הקאפקייקס:

230 גרם קמח
1 כפית אבקת אפיה
1 כפית תמצית וניל
125 גרם חמאה בטמפרטורת חדר
250 גרם סוכר לבן
3 ביצים בטמפרטורת החדר
קורט מלח
100 מיל' חלב
תערובת התבלינים לספקולאס

להכנה:

– חממו תנור ל- 175 מעלות

– הקציפו את החמאה עד שהיא לבנה וחלקה, הוסיפו את הסוכר, ולבסוף את הביצים אחת אחרי השנייה.

– הוסיפו לתערובת את הקמח המנופה, החלב, אבקת האפיה ותמצית הוניל ואת תערובת התבלינים, והמשיכו לערבב עד לקבלת תערובת חלקה.

– מזגו את התערובת לכ- 12 גביעי קאפקייקס – 2/3 גובה מכל כוס ואפו כ- 15-20 דקות בתנור המחומם.

– נעצו קיסם במרכז אחד הקאפקייקס לבדוק אם מוכן, ואם כן, הוציאו וצננו כ- 15 דקות בצד.

בינתיים תוכלו להכין את הקרם לציפוי:

200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
1 כפית תמצית שקדים
175 גרם סוכר דק
10 מיל' חלב בטמפרטורת החדר

יש להקציף את החמאה לתערובת לבנה, פלאפית וחלקה. לה נוסיף את הסוכר בהדרגתיות, את החלב ואת תמצית השקדים. הקציפו כ- 5-7 דקות עד שהתערובת מוכנה.

לאחר שהקפקייקס התקררו, ניתן להתחיל לקשט. בהמלצת דבי, תוכלו לקבל שלל רעיונות קישוט בלינק הבא.

אז שיהיה לכם סוף שבוע נעים, טעים וצבעוני!

גם יפה וגם טעים!
לכו תנסו