אני לא יודעת מה עמדתכם בנושא, אבל אצלי האורז הוא מרכיב בסיסי בתפריט. בין אם ביום חול או יום חג, האורז מככב על השולחן תמיד. בשחור-לבן, צהוב, אדום, ירוק, הוא משלים כל ארוחה. ת'כלס, ישנן מיליון גרסאות לבישול אורז, ומיליון מתכונים לכל עדה, אבל הנה לכם הגרסה הכי בסיסית והכי משובחת (באחריות), ממישהי שלמדה לבשל אותו מגיל 10.

אין כמו אורז לבן חם וטרי!  תענוג
אין כמו אורז לבן חם וטרי! תענוג

אז ככה, מתוך מיליון סוגי האורז הקיימים בשוק, המומלץ ביותר לבישול אורז לבן בסיסי, הוא האורז הבסמטי. (הודי בסמטי של סוגת או בסמטי תאילנדי של טילדה, ממולצים בחום). הוא דק וארוך, לא צריך לבשל אותו עם המון מים, למרות הדעה הרווחת, ויש לו טעם עדין ונפלא ומראה אסתטי יותר מכל שאר הסוגים.

אורז בסיסי ל- 4 מנות

11/2 כוסות אורז בסמטי
13/4 כוסות מים
1 כף שמן קנולה
קורט מלח

ההכנה

בסיר (רצוי טפלון המיועד לבישול אורז, ותאמינו לי זה עושה את כל ההבדל!) חממו את כף השמן. בינתיים בררו את האורז ונקו מאבנים או קליפות חומות. האורז ההודי בסמטי של סוגת או תאילנדי של טילדה מגיע נקי כמעט לגמרי ולא ממש צריך לנקות, רק לעבור עליו. שטפו אותו היטב פעמיים שלוש במים, סננו את המים והעבירו אותי לסיר לטיגון קל של דקה או שתיים תוך כדי עירבוב. לאחר שהתגבשו בסיר מן גושי אורז, שפכו (בזהירות!) לסיר את המים. שימו לב, למרות שכולם אומרים לשים כמות כפולה של מים מזה של האורז, ולאחר מיליון ניסויים, הגעתי למסקנה שצריך להוסיף את אותו יחס כמות מים לאורז + עוד קצת מים (בין רבע לחצי כוס מים), על מנת שהאורז יצא אחד-אחד, לא דביק מידי אבל גם לא יבש. מוסיפים את המלח, מערבבים, מכסים את הסיר ומקטינים את האש. נותנים לאורז להתבשל עד שכל המים נספגו ונוצרו מעין חורים באורז. שימו לב, אין לערבב בשלב זה את האורז! יש להקטין את האש עוד יותר לקטנטנה (זו שממש לפני כיבוי הגז) ולתת לו להתבשל כחמש דקות נוספות. עכשיו הסירו את המכסה וערבבו בעדינות, סגרו ותנו עוד 2 דקות. כבו את הגז והשאירו את הסיר להתקרר כ- 5 דקות לפני מזיגת האורז, אחרת ייצא דביק ויאבד מצורתו היפה. אין על הריח והטעם של אורז חם וטרי!

אורז ושאר ירקות
אורז ושאר ירקות

אורז צהוב עם אפונה וגזר

ההכנה הבסיסית חוזרת על עצמה. בשלב הוספת המים יש להוסיף 2 כפיות כורכום וחופן אפונה וגזר קפואים של סנפרוסט. שאר הבישול מתבצע בדיוק אותו הדבר. ניתן להוסיף גם פטריות חתוכות, גרגרי תירס או גרגרי חומוס.

אורז אדום עם עוף, הוסיפו שעועית אדומה או פול ירוק
אורז אדום עם עוף, לגיוון, הוסיפו שעועית אדומה או פול ירוק

אורז אדום עם עוף (בסגנון עיראקי)

בסיר עם שמן חם מטגנים את חלקי העוף עד להזהבה ומוצאים. מוסיפים לסיר בצל חתוך ומטגנים להזהבה קלה, מוסיפים רסק מעגבניה גדולה ובשלה ומטגנים כמה דקות נוספות. מוסיפים את העוף חזרה, מתבלים במלח ופלפל ופפריקה אדומה. ממיסים 2 כפות רסק עגבניות ב- 2 כוסות מים, ומוסיפים לסיר. מבשלים את העוף ברוטב כשעה בסיר סגור עד לריכוך מלא. לאחר כשעה, מוציאים את חלקי העוף, מוסיפים 11/2 כוסות אורז נקי ושטוף, מוסיפים עוד מעט מלח ומבשלים לפי הוראות הבישול של אורז בסיסי עד לאידוי כל המים. מחזירים את חלקי העוף לסיר ומאדים יחד על אש קטנה כ- 10 דקות נוספות. מסירים מהאש ומחכים כ- 10 דקות לפני ההגשה. מגישים חם.

אורז עם אטריות דקות
אורז עם אטריות דקות

אורז עם אטריות מטוגנות

1/4 כוס שמן
2 כוסות אורז בסמטי
100 גרם אטריות ביצים דקיקות
מלח ופלפל שחור, טחון טרי
3 וחצי כוסות מרק עוף צח

ההכנה

מחממים בסיר את השמן, מוסיפים לו את האורז השטוף והאטריות ומגנים תוך עירבוב, עד שהאטריות משחימות. מתבלים במלח, פלפל, מוסיפים את המרק ומביאים לרתיחה. מבשלים כ- 15-20 דקות על אש קטנה עד שכל המרק נספג באורז והוא רך ויבש. מכבים את האש ומשהים כ- 10 דקות.

אורז יווני עם תרד,  עם או בלי יוגורט/גבינת פטה
אורז יווני עם תרד, עם או בלי יוגורט/גבינת פטה

אורז ותרד בסגנון יווני

5 מנות – מתכון של בני סיידא

מחממים 1/3 כוס שמן זית בסיר כבד ומטגנים בו 2 בצלים קצוצים דק ו- 4 שיני שום פרוסות עד להזהבה. מוסיפים 500 גרם תרד טרי, קצוץ דק, ומבשלים תוך כדי בחישה כ- 10 דקות עד שרוב הנוזלים יתאדו. מוסיפים 1 כוס אורז נקי ושטוף, מעט מלח ופלפל ומטגנים יחד כ- 5 דקות. מוסיפים 1 וחצי כוסות מרק צח או מים, מביאים לרתיחה. מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ- 20 דקות. מוסיפים מיץ מחצי לימון, מערבבים וטועמים. מתקנים תיבול. מגישים חם, רצוי עם יוגורט או גבינת פטה. יאמי.